domingo, 27 de octubre de 2019

Els nou "bona nit" dels presos de "Polònia" després de la sentència



Joan Porras - Joan Bonanit - a l'esplanada de Lledoners

El "Polònia" postsentència ha recordat els presos independentistes, amb un final de programa inspirat en l'acció de l'activista Joan BonaNit

Carme Flaqué

L'especial de "Polònia" després de fer-se pública la sentència ha volgut recordar als líders independentistes presos, condemnats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó el passat 14 d'octubre. Com en altres moments sensibles de l'actualitat política, els guionistes han acabat el programa amb un record cap a ells, en un "Polònia" que ha batut els rècords d'audiència de la temporada: va aconseguir un 30,4 % de share, fet que l'ha convertit en el més vist des del 26 de setembre de 2017. "És una idea sorgida a la reunió de guió. Després de sentir tantes vegades com els presos reben els 'bona nit' des de l'exterior de Lledoners, vam pensar que seria original que ells mateixos desitgessin bona nit a aquells conceptes que, des del nostre punt de vista, 'han quedat adormits' amb la sentència del procés." Guionistes del "Polònia"

En un primer moment veiem Oriol Junqueras (Ivan Labanda) a través de la finestra de la presó, agafat als barrots. Junqueras desitja "bona nit" en veu alta, igual que ho ha fet l'activista Joan BonaNit durant centenars de nits. Però aquesta vegada els líders independentistes no són els destinataris d'aquest càlid missatge, sinó els emissors d'un "bona nit" de denúncia reivindicatiu.

Oriol Junqueras: Bona nit, estat de dret. Raül Romeva: Bona nit, separació de poders. Carme Forcadell: Bona nit, llibertat d'expressió. Jordi Sànchez: Bona nit, dret de manifestació. Jordi Turull: Bona nit, solució dialogada. Dolors Bassa: Bona nit, presumpció d'innocència. Josep Rull: Bona nit, garanties democràtiques. Joaquim Forn: Bona nit, Europa de les llibertats.

(El Sol ja està sortint, i a través de la finestra veiem Jordi Cuixart, agafat als barrots, somrient.)

Jordi Cuixart: Bon dia, ho tornarem a fer!

En unes setmanes d'activitat política i social frenètica, els guionistes han posat l'ull en la nit del 14 d'octubre, quan Joan BonaNit va anar a Lledoners, per desitjar el primer "bona nit" postsentència. Ara tothom ja sap qui és aquest activista, però fins que no va declarar a la sala del Suprem ningú sabia quin aspecte tenia. Un cop es va posar cara a la seva veu, van arribar les primeres entrevistes. "El més important és el què i no el qui", deia al "Tot es mou". Així que fent cas a aquest esperit de no voler concentrar el protagonisme, el "Polònia" s'ha bastat en "el què" i no en "el qui" de Joan BonaNit per vertebrar el final d'aquest programa.

Joan Bonanit, a "Polònia"

No és la primera vegada que els guionistes de Polònia s'han inspirat en l'essència de les accions de Joan BonaNit. El mes de febrer de 2019, quan els líders independentistes van arribar a Madrid pel judici, el programa va fer-li la primera referència, però donant-hi la volta.

De la mateixa manera que, quan eren a les presons catalanes cada nit els visitava Joan BonaNit, allà era Pablo Puto Golpista (David Marcé) qui els feia arribar el seu missatge. 

El final del "Polònia" inspirat en el ritual de Joan Porras ha fet que se sentís aclaparat

"Mai m'hauria imaginat que tindria tanta repercussió i, sobretot, que tindria el suport d'un programa de referència que, a més, em fa riure molt."

"Estic molt agraït per l'homenatge del 'Polònia'. Aquest cop, un homenatge molt sentit. Ha estat bonic i necessari poder dir 'bona nit' mitjançant la figura dels presos apel·lant a drets que tanta falta ens fa preservar."