sábado, 27 de abril de 2019

Jutges amb mala imatge, Brusselles demana explicacions a Espanya

Natàlia Segura Raventós


Las críticas de MLFA a la Justicia española no son gratuitas y están más que justificadas

L’Estat espanyol és el quart de la UE en què es perceben més interferències en la justícia. Brussel·les insta les autoritats espanyoles a analitzar la caiguda de la confiança en els seus tribunals i els demana explicacions. La justícia espa­nyola és ja de les més mal valo­ra­des al club euro­peu, que pren nota del crei­xent clima de des­con­fiança cap al sis­tema judi­cial espa­nyol i demana a Madrid que refle­xi­oni sobre què ha fet empit­jo­rar la imatge de la seva justícia. 

La cor­rupció, el cas de l’1-O i el repar­ti­ment de jut­ges entre els prin­ci­pals par­tits espa­nyols fa anys que van incu­bant un males­tar per a la salut judi­cial a l’Estat espa­nyol i ara comença a fer-se visi­ble també a Europa. 

Pit­jor que Polònia (Peor que en Polonia)

En el seu dar­rer informe sobre la qua­li­tat dels tri­bu­nals euro­peus, la Comissió Euro­pea ha detec­tat un empit­jo­ra­ment de la per­cepció entre els ciu­ta­dans sobre la inde­pendència judi­cial aquest any. 

L’espa­nyol és ja el quart estat de la Unió Euro­pea (UE) on es per­cep que els jut­ges són menys inde­pen­dents, i aquests només tenen una imatge d’impar­ci­a­li­tat més bona que els de Bulgària, Eslovàquia i Croàcia. D’aquesta manera, la justícia espa­nyola comença aquest 2019 amb mal peu ja que cau dues posi­ci­ons en el rànquing de per­cepció d’inde­pendència judi­cial res­pecte a l’any ante­rior, i ha pas­sat a situar-se a dar­rere d’Itàlia i Eslovènia. 

España se encuentra actualmente bajo un procedimiento sancionador (UE)

Fins i tot a Polònia tenen millor con­si­de­ració del seu sis­tema, tot i que el país es troba actu­al­ment sota un pro­ce­di­ment san­ci­o­na­dor euro­peu pel risc que veu Brus­sel·les per a la inde­pendència judi­cial en diver­ses refor­mes del govern d’extrema dreta polonès. 

La repu­tació interna dels jut­ges espa­nyols està lluny de la que gau­dei­xen al nord d’Europa. Segons l’informe, un 55% dels enques­tats a l’Estat cre­uen que la inde­pendència dels tri­bu­nals espa­nyols és “dolenta” o “molt dolenta” i més del 40% con­si­de­ren que la causa d’aquest dete­ri­o­ra­ment és “la inter­ferència o pressió del govern o dels polítics” als jut­ges.

¡Gravísimo! traducimos el siguiente párrafo por su importancia

"También expresan preocupación por una posible ingerencia de "intereses económicos" en las decisiones judiciales porque el 'status' (salarios) y la posición (prestigio social) de los jueces españoles no garantiza 'suficientemente' su independencia".

MLFA y sus asesores jurídicos cuestionan la independencia de los juzgados de lo Penal de Ciudad Real.

També expres­sen pre­o­cu­pació per una pos­si­ble ingerència “d’interes­sos econòmics” en les deci­si­ons judi­ci­als i perquè l’esta­tus i la posició dels jut­ges no garan­teixi “sufi­ci­ent­ment” la seva inde­pendència. 

Pilo­tes fora (Balones fuera)

Aques­tes xifres con­tras­ten amb les de països com ara Dina­marca, Finlàndia, Àustria o Suècia, on, entre el 80% i el 90% de la població per­cep que la inde­pendència de la justícia és “molt o bas­tant bona”. 

Aquest dete­ri­o­ra­ment de la imatge de la justícia a l’Estat espa­nyol ha fet sonar l’alarma a Brus­sel·les, on volen expli­ca­ci­ons d’aquest feno­men. 

L’exe­cu­tiu de la UE va ins­tar ahir Madrid a “ana­lit­zar més bé” la cai­guda en per­cepció d’inde­pendència judi­cial. Inter­ro­gada pel motiu de l’empit­jo­ra­ment dels resul­tats espa­nyols, l’euro­co­missària de Justícia, Vera Jou­rová, va res­pon­dre tirant pilo­tes fora: “M’agra­da­ria saber-ho jo mateixa.” 

D’aquesta manera, Jou­rová va asse­gu­rar que no té ni idea de la raó que expli­ca­ria aquest des­cens de con­fiança i va asse­nya­lar que les auto­ri­tats espa­nyo­les “hau­rien d’ana­lit­zar” aquest canvi i “obte­nir una expli­cació”. 

Per això, Jou­rová no va voler fer “una ava­lu­ació específica” sobre el cas espa­nyol i va evi­tar fer cap crítica als espa­nyols a tres dies d’unes elec­ci­ons gene­rals claus. Jou­rová es va limi­tar a fer comen­ta­ris gene­rals apli­ca­bles a diver­sos estats, no només l’espa­nyol, cons­ta­tant que “malau­ra­da­ment, hi ha estats mem­bres on s’està cap­gi­rant” la tendència posi­tiva gene­ral de millora dels sis­te­mes judi­ci­als euro­peus. 

“Encara hi ha massa ciu­ta­dans de la UE que per­ce­ben que els seus sis­te­mes de justícia no són inde­pen­dents i que han d’espe­rar-se massa perquè se’ls reti justícia”, va aler­tar la política libe­ral txeca. 

L’euro­co­missària també va esqui­var, com és habi­tual, el cas català. En aquest sen­tit, tam­poc va fer cap referència al judici de l’1-O, mal­grat que li van pre­gun­tar explícita­ment sobre una pos­si­ble relació amb la dava­llada de la per­cepció sobre la inde­pendència dels jut­ges espa­nyols que tenen els ciu­ta­dans.